3.7.09

Στο μέλλον οι άνθρωποι θα αναγεννούν τα μέρη του σώματός τους

Οι επιστήμονες, οι οποίοι, χρόνια τώρα, μελετούν τον θαυμαστό τρόπο που οι σαλαμάνδρες μπορούν να αναγεννούν τα κομμένα μέλη του σώματός τους, ανακάλυψαν ότι αυτή η σχεδόν μαγική ικανότητα τελικά είναι πιο κοντά στις ανθρώπινες δυνατότητες αυτοθεραπείας από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι μια μέρα θα μπορέσουν να "ξεκλειδώσουν" πλήρως το κυτταρικό μυστικό της σαλαμάνδρας και να το εφαρμόσουν στους ανθρώπους, αναπρογραμματίζοντας το σώμα μας, ώστε να μπορεί να αυτο-επιδιορθώνεται τέλεια μετά από μια σοβαρή βλάβη (π.χ. ακρωτηριασμό), σαν αυτή να μην είχε συμβεί ποτέ.

Οι σαλαμάνδρες είναι σχεδόν μοναδικές στο ζωικό βασίλειο στον τρόπο που αναγεννούν ένα κομμένο μέλος τους. Στο σημείο της βλάβης σχηματίζεται ένα φούσκωμα, που ονομάζεται βλάστημα, και το οποίο μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες μεταμορφώνεται σε νέο πλήρως λειτουργικό μέλος, χωρίς να φαίνεται στο σώμα το παραμικρό σημάδι από τον ακρωτηριασμό που προηγήθηκε.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι αυτή η ικανότητα ήταν απολύτως ξένη στον ανθρώπινο οργανισμό και ότι μόνο στην επιστημονική φαντασία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Όμως μια νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, καθώς του πανεπιστημίου της Φλόριδα των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", αποκαλύπτει πλέον ότι η όλη διαδικασία αναγέννησης δεν είναι τόσο μοναδική και ότι τελικά θα μπορούσε να αντιγραφεί και από τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει πλέον ελπίδα ότι κάποτε οι άνθρωποι θα μπορούν να αναγεννούν τους κατεστραμμένους ιστούς τους.

Πηγή: Σκάι news.

0 σχόλια:

Post a Comment

 

© Newpaper Template Copyright by Para-info | Template by Fanchon0706 | Blog Modification by Sir Nicolas