14.7.09

Φάρμακο από το Νησί του Πάσχα χαρίζει χρόνια σε πειραματόζωα

Ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που είχε ανακαλυφθεί παλαιότερα στο νησί του Πάσχα και χρησιμοποείται σήμερα στις μεταμοσχεύσεις φαίνεται ότι παρατείνει τη ζωή μεσήλικων ποντικών έως και 38%.

Η ουσία ραπαμυκίνη παράγεται από βακτήρια που είχαν ανακαλυφθεί στο Νησί του Πάσχα τη δεκαετία του 1970 (παίρνει το όνομά της από την πολυνησιακή ονομασία του νησιού Ράπα Νούι). Σήμερα χρησιμοποείται για να αποτρέπει την απόρριψη μεταμοσχευμένων οργάνων.

Το φάρμακο χάρισε χρόνια στα πειραματόζωα στα οποία δοκιμάστηκε, παρόλο που τους χορηγήθηκε σε μεγάλη ηλικία. Δεν θα μπορούσε όμως να αξιοποιηθεί ως αντιγηραντικός παράγοντας στον άνθρωπο, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, ίσως ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη άλλων φαρμάκων που προσφέρουν την ίδια αντιγηραντική δράση χωρίς παρενέργειες στο ανοσοποιητικό.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε τρία ερευνητικά ιδρύματα (τα πανεπιστήμια του Τέξας και του Μίσιγκαν και το Εργαστήριο Jackson στο Μέιν) για λογαριασμό του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση, το οποίο αναζητά ουσίες με αντιγηραντική δράση.

Προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο σχεδιασμό των πειραμάτων εμπόδισαν τους ερευνητές να αρχίσουν τη χορήγηση ραπαμυκίνης σε ποντίκια μικρής ηλικίας. Η χορήγηση ξεκίνησε όταν τα πειραματόζωα ήταν περίπου 20 μηνών, ηλικία αντίστοιχη με τα 60 έτη στον άνθρωπο.

Σε σχέση με ποντίκια ίδιας ηλικίας που δεν έλαβαν ποτέ ραπαμυκίνη, τα ζώα που κατανάλωσαν το φάρμακο με την τροφή τους έζησαν 14% περισσότερο κατά μέσο όρο, ενώ για τα θηλυκά ποντίκια η παράταση ζωής ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 6 επιπλέον χρόνια ζωής για τους άνδρες και 8 για τις γυναίκες.

Σε ορισμένα θηλυκά ποντίκια, η διάρκεια ζωής αυξήθηκε κατά 38%.

Το πώς η ραπαμυκίνη παρατείνει τη ζωή παραμένει εν πολλοίς άγνωστο, οι ερευνητές ωστόσο υποψιάζονται ότι το φάρμακο μιμείται τη δράση του δραστικού περιορισμού των θερμίδων της διατροφής -ο θερμιδικός περιορισμός είναι η μόνη τακτική που αποδεδειγμένα παρατείνει τη ζωή των θηλαστικών.

Πηγή.

0 σχόλια:

Post a Comment

 

© Newpaper Template Copyright by Para-info | Template by Fanchon0706 | Blog Modification by Sir Nicolas