9.9.09

Νέα ανακάλυψη για τα αγάλματα στο Νησί του Πάσχα


Η αρχαιολογική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Λονδίνου, κατέληξε να πιστεύει ότι τα κόκκινα καπέλα που "φορούν" τα περίφημα γιγαντιαία αγάλμα στο νησί του Πάσχα προέρχονταν από ένα αρχαίο ηφαίστειο.

Ο δρ Κόλιν Ρίτσαρντς και ο δρ Σιου Χάμιλτον είναι οι πρώτοι Βρετανοί αρχαιολόγοι -από το 1914- που εργάζονται στο νησί. Συνέδεσαν μια σειρά στοιχείων για να ανακαλύψουν πώς τα γλυπτά απέκτησαν καπέλο. Ενα τσεκούρι, ένας δρόμος και ένα αρχαίο ηφαίστειο τους οδήγησαν σε συμπεράσματα.

«Ξέρουμε ότι τα καπέλα κύλησαν κατά μήκος ενός δρόμου κατασκευασμένου από συμπιεσμένη κόκκινη σκόνη από λάβα» λέει ο δρ Ρίτσαρντς. Κάθε καπέλο που ζυγίζει αρκετούς τόνους σμιλεύτηκε από ηφαιστειακό πέτρωμα και τοποθετήθηκε στα διάσημα αγάλματα σε όλη την ακτή. Το πώς ακριβώς και γιατί τα καπέλα αυτά προσκολλήθηκαν είναι άγνωστο.

Ο πέλεκυς βρέθηκε σε άψογη κατάσταση δίπλα στα καπέλα, έτσι οι ερευνητές θεώρησαν ότι μπορεί να είναι αρχαία προσφορά. Ο δρ Ρίτσαρντς παρατήρησε ότι τα καπέλα βρίσκονται σε όλο το μήκος της πλευράς του ηφαιστείου και φτάνουν ως την κοιλάδα.

«Βλέπουμε ότι ήταν προσεκτικά τοποθετημένα. Οσο πιο κοντά πλησιάζεις στο ηφαίστειο τόσο αυξάνει ο αριθμός τους. Είναι σαν εκκλησία. Δεν μπορείς να φτάσεις κατευθείαν στον βωμό. Οι Πολυνήσιοι θεωρούσαν το τοπίο ζωντανό και αφού λάξευαν τους βράχους τα πνεύματα έμπαιναν στα αγάλματα».

Πηγή

0 σχόλια:

Post a Comment

 

© Newpaper Template Copyright by Para-info | Template by Fanchon0706 | Blog Modification by Sir Nicolas