7.7.09

Πέθανε ο John Keel


Με κάποια καθυστέρηση, ίσως γιατί σκιάστηκε από τον θάνατο του Michael Jackson, έμαθα σήμερα την δυσάρεστη είδηση πως ο John Alva Keel, ετών 79, fortean, συγγραφέας και δημοσιογράφος, πέθανε την περασμένη Παρασκευή στις 3 Ιουλίου 2009 στο Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης.
Ο John γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 25 Μαρτίου 1930, και ξεκίνησε να γράφει από πολύ μικρός. Ήδη, στην ηλικία των 12, είχε ιδρύσει το δικό του περιοδικό μαγείας (ταχυδακτυλουργίας). Αργότερα θα μετακομίσει στο Greenwich Village όπου και θα εργαστεί για διάφορες εφημερίδες.
Το 1957 θα εκδώσει το πρώτο του βιβλίο, Jadoo, όπου καταγράφει τις αναμνήσεις του από το ταξίδι του στην Ινδία, και τις προσπάθειες του να ανακαλύψει τα μυστικά των φακίριδων, αλλά και του Yeti, του θρυλικού χιονάνθρωπου των Ιμαλαίων.
Από πολύ νωρίς, ο Keel είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το έργο του Charles Fort (1874-1932) όπως και για το φαινόμενο των UFOs, γεγονός που του πρόσφερε αρκετό υλικό για τις ερευνητικές στήλες που διατηρούσε σε διάφορα ειδικά περιοδικά.
Κάπως έτσι –και έχοντας επηρεαστεί από το έργο συγχρόνων του όπως τον fortean Ivan T. Sanderson και τον ουφολόγο Aime Michel– ο John περιπλανήθηκε στις ΗΠΑ αναζητώντας το παράξενο και συνομιλώντας με χιλιάδες μάρτυρες και επαφικούς.
Το 1967 θα δημοσιεύσει ένα άρθρο του (UFO Agents of Terror) κάνοντας λόγο για τους Άνδρες με τα Μαύρα, ενώ την ίδια εποχή το έργο του θα επικεντρωθεί σημαντικά στις εμφανίσεις του μυστηριώδους Mothman.
Ακριβώς όπως ο J. Allen Hynek και ο Jacques Vallee, ο John πίστευε πως θα μπορούσε να ξεδιαλύνει τις αληθινές περιπτώσεις εμφάνισης UFO από τις φαιδρές ιστορίες των υστερικών αμερικάνων. Στην πορεία κατάλαβε πως το εν λόγω φαινόμενο υπερβαίνει τα όρια του αληθινού-ψεύτικου.
Κάπως έτσι, ξεκίνησε να γράφει βιβλία όπως το UFOs: Operation Trojan Horse (1970), Strange Creatures from Time and Space (1970) ή το The Mothman Prophecies (1975) όπου η λαογραφία, το αντικειμενικό γεγονός, το παραφυσικό, η ψυχολογία της μάζας, η δαιμονολογία, και οι περίεργες δυνάμεις των εξώτερων διαστάσεων συνυπήρχαν σε μια περίεργη μίξη.
Η προσήλωση του στην θεωρία του Κοσμικού Αστείου, έκανε τον John αγαπητό όσο και μισητό στους κύκλους των ερευνητών της Αμερικής. Γεγονός είναι όμως, πως οι πρωτότυπες θεωρίες του κέρδισαν αμέσως το κοινό, ενισχύοντας την σχολή σκέψης που είχε εδραιώσει νωρίτερα ο Vallee.
Στην Ελλάδα έγινε γνωστός κυρίως μέσα από το έργο του παλιού καλού φίλου Θανάση Βέμπου ο οποίος μάλιστα είχε μεταφράσει δυο από τα έργα του, το Προφητείες του Mothman και Το Κοσμικό Ερώτημα (Ο Όγδοος Πύργος). Και τα δυο είναι εξαιρετικά σπάνια σήμερα.
Προσωπικά επεδίωξα στο παρελθόν να εκδώσουμε μια συλλογή από επιλεγμένα κείμενα του John δίχως όμως να το καταφέρω… οι παράξενες θεωρίες του για τους Ultraterrestrials, τις υπάρξεις εκείνες που υλοποιούνται σε κάθε εποχή με διαφορετική μορφή, μάλλον προκαλούν περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις στα μυαλά που θέλουν να βλέπουν τους ιπτάμενους δίσκους όπως τους παρουσιάζει το Hollywood!!!
Όπως και να έχει, ο John ήταν ένα πρωτοπόρος και θα μείνει στην μνήμη μας σαν ένας από τους καλύτερους…

0 σχόλια:

Post a Comment

 

© Newpaper Template Copyright by Para-info | Template by Fanchon0706 | Blog Modification by Sir Nicolas